top of page

Prostor za mlade

- kraj medgeneracijskega povezovanja

 

Prostor za mlade
- kraj medgeneracijskega povezovanja

V okviru projekta Vsi v mesto je bilo narejenih več raziskav o načinu življenja v mestu in potrebah prebivalcev. Ena od ugotovitev je, da se mladi najraje zbirajo na prostem; pod tržnico, pred srednjo šolo, na skate parku, kjer izvajajo tudi športne aktivnosti, npr. rolanje, skejtanje,  ipd.. Omenjeni prostori so za takšne aktivnosti neprimerni; tudi obstoječi skate park, saj je premajhen, elementi so za začetnike pretežki, zraven pa se nahaja parkirišče.

Zato je Občina Kočevje s partnerji v projektu pristopila k ureditvi novega skate parka v centru mesta na prazni zelenici v bližini šol in športnih igrišč. S tem bomo omogočili treniranje in rekreiranje različnim generacijam, hkrati pa je park zasnovan kot večnamenski prostor, tudi za manjše prireditve. Ob njem bo še enostavna nadstrešnica s sedeži, kot prostor za druženje starejše in mlajše populacije.

V okviru projekta se bo izvedlo več različnih delavnic na osnovi medgeneracijskega sodelovanja (poslikava skate parka, delavnice skejtanja in rolanja, delavnice video produkcije, čistilne akcije itd.). Eden od ciljev projekta je uvedba mladinskega uličnega dela in sicer v sodelovanju z Ljudsko univerzo Kočevje in prostovoljci, ki se bodo usposobili za delo z mladimi zunaj v mestu, na ulici; na ta način bodo skupaj z mladimi in lokalno skupnostjo iskali tudi rešitve za oblikovanje skupnega prostora.

Parterji projekta: Ljudska univerza Kočevje, Center za mladinsko kulturo Kočevje, POYEK Tomaž Poje s.p.


Operacija je bila potrjena s strani UO LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe na 9. javnem pozivu LAS.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Višina sofinanciranja celotnega projekta: 93.776,64 EUR.

Evropska kohezijska politika v Sloveniji: www.eu-skladi.si

BLOG 1:
Skejtanje - odlična dejavnost za mlade: fizične, mentalne in družbene koristi

Tomaž Poje

4. april 2023

Skejtanje je športna dejavnost, ki je priljubljena med mladimi po vsem svetu. Ta zanimiva in adrenalinska aktivnost ne samo, da prinaša veliko zabave, ampak ima tudi številne koristi za fizično, mentalno in družbeno blaginjo mladih. V tem članku bomo raziskali, zakaj je skejtanje odlična dejavnost za mlade in zakaj bi morali spodbujati njegovo prakso.

 

Fizične koristi:

a) Kardiovaskularna vadba: Skejtanje je intenzivna aktivnost, ki zahteva gibanje celega telesa. Med vožnjo s skejtom se srčni utrip poveča, kar izboljša delovanje srčno-žilnega sistema in spodbuja kardiovaskularno zdravje.

b) Krepitev mišic: Mladi skejterji nenehno uravnavajo ravnotežje in uporabljajo različne mišične skupine za izvajanje trikov. To prispeva k krepitev mišic v nogah, trupu in rokah, kar izboljšuje moč telesa.

c) Koordinacija in ravnotežje: Skejtanje zahteva dobro razvito koordinacijo med rokami in nogami ter ohranjanje ravnotežja na premikajoči se deski. Redna praksa skejtanja izboljšuje te sposobnosti, kar je koristno za druge športe in vsakodnevne aktivnosti.

d) Fleksibilnost: Gibanje na skejtu zahteva upogibanje, obračanje in raztezanje telesa, kar spodbuja povečanje prožnosti mišic in sklepov.

Mentalne koristi:

a) Izboljšanje samozavesti: Premagovanje izzivov in osvajanje novih trikov na skejtu prinaša občutek dosežka, ki krepi samozavest mladih. Ko se učijo novih veščin in napredujejo, se naučijo, da je s trudom in vztrajnostjo mogoče doseči cilje.

b) Učenje potrpežljivosti: Skejtanje je proces učenja, ki zahteva potrpežljivost in odločnost. Mladi se naučijo, kako obvladovati različne ovire in izzive, kar je koristna življenjska spretnost.

c) Sprostitev in zmanjšanje stresa: Aktivnosti na prostem, kot je skejtanje, lahko pomagajo zmanjšati raven stresa in tesnobe. Mladi lahko sprostijo napetost in se sprostijo ob vožnji s skejtom ter tako izboljšajo svoje razpoloženje.

d) Kreativnost: Skejtanje je umetnost in mladi skejterji razvijajo svoj edinstven stil in trike. Ta kreativni izraz spodbuja njihovo domišljijo in izboljšuje kognitivne sposobnosti.

Družbene koristi:

a) Povezovanje s skupnostjo: Skejtanje je dejavnost, ki jo mladi pogosto izvajajo skupaj s prijatelji ali v skupinah. To spodbuja socializacijo, povezovanje z vrstniki in oblikovanje močnih prijateljskih vezi.

b) Spoštovanje pravil in drugih: V skate parkih in na javnih površinah, kjer se skejta, so postavljena pravila varnosti. Mladi se učijo spoštovati ta pravila ter upoštevati potrebe in želje drugih uporabnikov.

c) Vključevanje v pozitivno skupnost: Skejterska skupnost je pogosto pozitivno naravnana in spodbuja spoštovanje, enakost in inkluzijo. Mladi se lahko vključijo v to skupnost, ki spodbuja zdrav duh tekmovanja in podporo med seboj.

Sklepoma, skejtanje je odlična dejavnost za mlade, saj združuje telesno aktivnost, kreativnost, razvoj družbenih veščin in mentalno blaginjo. Spodbujanje skejtanja med mladimi lahko prispeva k bolj zdravemu, samozavestnemu in povezanemu odraščanju ter spodbuja aktivno in pozitivno skupnost.

BLOG 2:
Pomembnost skejt parkov v vsakem mestu: Spodbujanje aktivnega življenjskega sloga in mlade družbe

Tomaž Poje

12. april 2023

Skejt parki so postali ikoničen del urbanih krajolikov po vsem svetu. Zasnovani so za navdušence nad skejtanjem, rolanjem in BMX kolesarjenjem ter nudijo varno in urejeno okolje za izvajanje teh adrenalinskih športov. Vendar pa pomembnost skejt parkov presega le zagotavljanje zabave in športnih dejavnosti. Vsako mesto bi moralo imeti skejt park, saj ti prostori prinašajo številne koristi tako za mlade kot za celotno skupnost.

 

Spodbujanje aktivnega življenjskega sloga:

Skejtanje, rolanje in BMX kolesarjenje so dejavnosti, ki zahtevajo gibanje in telesno aktivnost. Z zagotavljanjem skejt parkov mladim omogočamo dostop do športnih dejavnosti, ki so zabavne, dostopne in nizko intenzivne, kar spodbuja redno vadbo in s tem bolj aktiven življenjski slog. To lahko pomaga zmanjšati tveganje za debelost in druge zdravstvene težave, povezane s sedečim načinom življenja.

Mesto za druženje in socializacijo:

Skejt parki so kraji, kjer se mladi lahko družijo s prijatelji in sodelujejo v skupinskih aktivnostih. To spodbuja socialno interakcijo, razvoj prijateljskih vezi in krepi občutek pripadnosti skupnosti. Mladi se učijo tudi sodelovanja, spoštovanja pravil in strpnosti do drugih, kar pozitivno vpliva na razvoj njihove osebnosti.

Varno okolje za učenje novih veščin:

Urejeni skejt parki zagotavljajo varno okolje za učenje in izpopolnjevanje trikov ter razvijanje spretnosti na skejtu, rolki ali BMX kolesu. Brez skrbi za motorni promet in ovire na javnih površinah se mladi lahko osredotočijo na napredovanje in preseganje lastnih mej. To spodbuja učenje potrpežljivosti, vztrajnosti in samodiscipline.

Kulturna identiteta in turizem:

Skejt parki so lahko tudi vir kulturne identitete za mesto. Postanejo središča, kjer se srečujejo navdušenci nad ekstremnimi športi in umetniškim izražanjem skozi grafitiranje in izdelavo skejterskih videov. Povabijo tudi skejterje iz drugih mest in držav, kar spodbuja turizem in lokalno gospodarstvo.

Zmanjšanje nezakonitega skejtanja:

Brez urejenih skejt parkov se mnogi mladi odločijo za skejtanje na javnih površinah, kot so pločniki, stopnice in ograje, kar pogosto povzroča nevšečnosti za lokalno skupnost in lastnike objektov. Z izgradnjo skejt parkov se zmanjša nezakonito skejtanje in mladim ponudi varnejše in primernejše prostore za to dejavnost.

Poudarjanje pomena rekreacijskih površin:

Skejt parki poudarjajo pomen rekreacijskih površin in izražajo skrb mesta za zdravje in dobro počutje svojih prebivalcev, zlasti mladih. To spodbuja zavedanje o pomembnosti telesne aktivnosti in spodbuja ljudi k izkoriščanju prostega časa za športne dejavnosti.

Skupno gledano, skejt parki niso le prostor za izvajanje adrenalinskih trikov, ampak imajo tudi pozitiven vpliv na različna področja življenja mladih in celotne skupnosti. Zato bi moralo vsako mesto prepoznati njihovo pomembnost ter spodbujati in podpirati gradnjo skejt parkov za boljše zdravje, povezanost in dobro počutje mladih ter celotne družbe.

BLOG 3:
Osrednji prostor za mladostnike v urbani središčih: Skejt parki kot ključna naložba v prihodnost

Tomaž Poje

26. april 2023

Urbana središča so srce vsakega mesta, kjer se prepletajo različne dejavnosti, kulture in ljudje. Medtem ko so mestna jedra pogosto namenjena poslovnim in trgovskim dejavnostim ter družbenim dogodkom za vse generacije, je ključno, da mesta ustvarijo tudi osrednji prostor, ki je namenjen posebej mladim. Skejt parki so odličen primer takšnih prostorov, saj prinašajo številne koristi za mlade, lokalno skupnost in prihodnost mesta kot celote.

 

Poudarjanje pomembnosti mladih v družbi:

Osrednji prostor, namenjen mladim, pošilja močno sporočilo o pomembnosti mladostnikov v družbi. Mladi so nosilci prihodnosti, zato je ključno, da jim mesto omogoča primeren prostor za izražanje, rekreacijo in druženje. Skejt parki, kot posebna destinacija za ekstremne športe, spodbujajo občutek spoštovanja in pripadnosti med mladimi.

Spodbujanje aktivnega življenjskega sloga:

Ena od glavnih prednosti skejt parkov je spodbujanje aktivnega življenjskega sloga. Mladi, ki imajo na voljo takšne prostore, so bolj verjetno vključeni v fizične dejavnosti in športne aktivnosti. To prispeva k boljšemu telesnemu zdravju, zmanjšanju tveganja za kronične bolezni ter izboljšuje splošno počutje in vitalnost mladih.

Varno okolje za ustvarjalnost in učenje:

Skejt parki so zasnovani z mislijo na varnost in ustvarjalnost. Mladi lahko izpopolnjujejo svoje veščine na skejtu, rolah ali BMX kolesu v nadzorovanem in varnem okolju. To spodbuja učenje novih trikov, razvijanje kreativnosti in izražanje skozi gibanje.

Kraj za socializacijo in povezovanje:

Mladi potrebujejo prostor, kjer se lahko srečujejo s prijatelji in se družijo. Skejt parki postanejo središče druženja in povezovanja med mladimi, kar spodbuja pozitivne medosebne odnose ter krepi občutek skupnosti. To je še posebej pomembno, saj pomaga preprečevati osamljenost in izolacijo med mladimi.

Vpliv na turizem in lokalno gospodarstvo:

Urbana središča z dobro razvitimi skejt parki lahko postanejo priljubljene destinacije za obiskovalce iz drugih mest in držav. To spodbuja turizem, ki lahko koristi lokalnemu gospodarstvu, na primer s povečano prodajo v trgovinah, restavracijah in drugih storitvah.

Spodbujanje kreativnega izražanja:

Skejt parki so pogosto tudi območja, kjer mladi lahko izražajo svojo kreativnost skozi umetnost, kot je grafitiranje ali izdelava skejterskih videov. To spodbuja kreativno razmišljanje in daje mladim priložnost, da izrazijo svoj edinstveni slog.

Sklepoma, zagotavljanje osrednjega prostora v urbanih središčih, kot so skejt parki, je ključna naložba v prihodnost mesta. Takšni prostori spodbujajo aktivni življenjski slog, kreativnost, povezovanje in druženje med mladimi. Poleg tega prispevajo k izgradnji močne in povezane skupnosti ter krepijo občutek pripadnosti mladih mestu. Mesta bi morala prepoznati pomen teh prostorov in jih podpirati, saj bodo tako mladim omogočili, da se razvijajo in udeležujejo dejavnega, zdravega in izpolnjujočega življenjskega sloga.

BLOG 4:
Vpliv skejtanja na finomotorične sposobnosti mladih: Uravnotežena zabava z razvojem natančnosti in koordinacije

Tomaž Poje
4. maj 2023

Skejtanje je ekstremen šport, ki zahteva agilnost, spretnost in dobro usklajenost med telesom ter skejtom. Medtem ko je skejtanje znano predvsem po adrenalinskih trikih in zabavi, ima ta šport tudi pomembne pozitivne učinke na razvoj finomotoričnih sposobnosti pri mladih. Finomotorične sposobnosti so ključnega pomena za izvajanje natančnih gibov, ki vplivajo na vsakodnevno življenje, in skejtanje lahko igra pomembno vlogo pri njihovem razvoju.

 

Izboljšanje Koordinacije Rok in Oči:

Skejtanje zahteva usklajeno gibanje rok, nog in telesa, kar vodi do izboljšanja koordinacije rok in oči. Med vožnjo s skejtom se mladi naučijo usklajevati gibe rok za vzdrževanje ravnotežja in usmerjanje skejta. To izboljšuje natančnost in zaznavanje okolice, kar je koristno za številne dejavnosti, kot so pisanje, risanje in delo z majhnimi predmeti.

Razvoj Motorične Natančnosti:

Mladi skejterji se morajo naučiti različnih trikov in tehnik, kar zahteva natančnost gibanja. Izvajanje trikov, kot so ollie, kickflip in rail slide, zahteva precizne motorične sposobnosti, da se dosežejo želeni rezultati. Redna praksa teh trikov pripomore k razvoju motorične natančnosti pri mladih.

Krepitev Fine Mišične Koordinacije:

Pri izvajanju trikov in vodenju skejta mladi uporabljajo drobne mišice v rokah, prstih in stopalih. To krepi fine mišične koordinacije, ki so ključne za opravljanje nalog, kot so zavezovanje čevljev, gumbanje srajce ali pisanje z natančnostjo.

Razvoj Spretnosti Ravnotežja:

Skejtanje je igra ravnotežja, ki zahteva nadzor nad telesom in skejtom na različnih površinah. Mladi, ki se ukvarjajo s skejtanje, razvijajo sposobnost vzdrževanja ravnotežja in prilagajanja na spremembe podlage. To izboljšuje stabilnost in obvladovanje vsakodnevnih aktivnosti, ki zahtevajo dobro ravnotežje.

Spodbujanje Mentalne Koncentracije:

Za uspešno izvajanje trikov in vožnjo v skejtparku je potrebna močna mentalna koncentracija. Mladi se morajo osredotočiti na podrobnosti in biti pozorni na okolico, da se izognejo oviram. To spodbuja kognitivne sposobnosti, kot so zaznavanje, pozornost in hitro odzivanje.

Sklepoma, skejtanje ima pozitiven vpliv na razvoj finomotoričnih sposobnosti pri mladih. Z izboljšanjem koordinacije rok in oči, razvojem motorične natančnosti, krepitev fine mišične koordinacije, razvojem spretnosti ravnotežja ter spodbujanjem mentalne koncentracije, mladi pridobivajo dragocene veščine, ki bodo koristne v njihovem vsakodnevnem življenju. Poleg tega je skejtanje odličen način, kako spodbuditi mlade k aktivnemu življenjskemu slogu, ki je zabaven in obenem prispeva k razvoju natančnosti in koordinacije.

BLOG 5:
Kako se je skejtanje razvijalo kot pozitivna mladinska subkultura: Skupnost, kreativnost in svetovno gibanje

Tomaž Poje
12. maj 2023

Skejtanje je več kot le šport - je subkultura, ki je v zadnjih desetletjih pridobila na priljubljenosti med mladimi po vsem svetu. To dinamično gibanje se je razvijalo kot edinstvena subkultura, ki združuje kreativnost, svobodo izražanja in pripadnost skupnosti. Skozi leta se je skejtanje prelevilo iz preproste zabave na kolesih v svetovno priznano kulturo, ki povezuje ljudi vseh starosti in iz različnih družbenih okolij.

 

Zgodnji začetki skejtanja kot podtalne kulture:

Skejtanje se je v zgodnjih 1950-ih in 1960-ih letih razvijalo kot način prevoza za surferje na obali Kalifornije. Prva skejterska deska je bila izdelana iz lesenih zabojčkov s pritrjenimi kolesi, kar je omogočilo, da so surfarji lahko svojo strast prenesli na asfaltne ulice. V začetku je bilo skejtanje dojeto kot podtalna dejavnost, ki se je izvajala v zapuščenih bazenih in praznih parkiriščih. To je postalo simbol upora in svobode izražanja mladih.

Skateboarding kot oblika kreativnega izražanja:

Skozi leta se je skejtanje razvijalo v obliko kreativnega izražanja. Mladi skejterji so začeli razvijati svoje trike, stile vožnje in skatersko umetnost. Grafitiranje in grafično oblikovanje na skejterskih deskah sta postali del identitete te subkulture. Vsak skejter je imel svoj edinstveni pristop in slog, kar je spodbujalo kreativnost in inovativnost.

Skejtanje kot globalno gibanje:

S širjenjem skejtanja prek državnih meja in kontinentov je postalo to gibanje globalno. Skupnost skejterjev se je začela povezovati prek mednarodnih tekmovanj, skejterskih festivalov in socialnih omrežij. To globalno povezovanje je prispevalo k širjenju kulture in vrednot skejtanja, kot so spoštovanje, svobodna izražanja in enakost.

Poudarek na inkluzivnosti in raznolikosti:

Skejtanje je znano po tem, da vključuje ljudi vseh starosti, spolov, ras in kulturnih ozadij. Ta subkultura spodbuja inkluzivnost in sprejemanje različnosti. Skupnost skejterjev je odprta in prijazna do novincev, kar omogoča, da se mladi počutijo dobrodošle in sprejete v tej edinstveni kulturi.

Pozitiven vpliv na mlade:

Skejtanje ima pozitiven vpliv na mlade, saj spodbuja aktivni življenjski slog, vztrajnost in samozavest. Mladi se naučijo preseganja ovir, učijo se iz porazov in si prizadevajo za izboljšanje svojih veščin. Poleg tega skejtanje mladim omogoča, da se izognejo negativnim vplivom, ki jih včasih najdejo na ulici, ter se usmerijo v konstruktivno dejavnost.

Sklepoma, skejtanje se je razvijalo kot pozitivna mladinska subkultura, ki združuje skupnost, kreativnost in svetovno gibanje. To gibanje je povezalo mlade po vsem svetu in spodbudilo izražanje individualnosti ter poudarek na inkluzivnosti in raznolikosti. Skejtanje ima globok vpliv na mlade, saj spodbuja njihov razvoj in jim ponuja varno in ustvarjalno okolje za izražanje. To je subkultura, ki zaznamuje generacije in bo še naprej navdihovala mlade, da odkrivajo svojo strast, presegajo meje in se povezujejo s svetom okoli sebe.

BLOG 6:
Svet skejtanja: Zakaj je ta edinstvena subkultura postala tako popularna?

Tomaž Poje
18. maj 2023

Skejtanje je več kot le šport - je globoko zakoreninjena subkultura, ki se je razvijala desetletja in pridobila priljubljenost po vsem svetu. Od svojih skromnih začetkov kot načina prevoza za surferje na asfaltu do svetovno priznanega gibanja, ki povezuje milijone mladih, je skejtanje postalo simbol svobode izražanja, kreativnosti in pripadnosti. Poglejmo si, zakaj je skejtanje tako popularno in zakaj privlači mlade po vsem svetu.

 

Svoboda izražanja in kreativnost:

Ena od glavnih privlačnosti skejtanja je, da omogoča mladim, da se izrazijo skozi svoje gibanje. Vsak skejter ima svoj edinstveni pristop k vožnji in razvija svoje trike, ki odražajo njihovo osebnost in slog. Skejtanje spodbuja kreativnost, saj mladi neprestano iščejo nove načine, kako premagati ovire in izpopolnjevati svoje trike. To omogoča, da vsak posameznik izstopa in se izraža na svoj unikaten način.

Inkluzivnost in pripadnost skupnosti:

Skejtanje je znano po tem, da vključuje ljudi vseh starosti, spolov, ras in kulturnih ozadij. Ta subkultura spodbuja inkluzivnost in sprejemanje različnosti, kar je ključno za gradnjo močnih povezav v skupnosti. Mladi, ki se ukvarjajo s skejtanjem, tvorijo prijateljske vezi in se podpirajo med seboj. Skupnost skejterjev je odprta, prijazna in sprejemajoča, kar mladim omogoča, da se počutijo del nečesa večjega.

Poudarek na individualnosti:

Skejtanje spodbuja posameznikovo individualnost in edinstvenost. Mladi se naučijo izstopati iz množice in se ne bojijo biti drugačni. Ta poudarek na individualnosti je privlačen za mlade, ki želijo najti svoje mesto v svetu in se izraziti na svoj način.

Adrenalin in izziv:

Vožnja s skejtom prinaša adrenalin in vzburjenje. Mladi se soočajo z različnimi ovirami in se učijo presegati svoje meje. Izziv, da dosežejo nove trike ali premagajo zahtevne ovire, spodbuja njihov razvoj in samozavest. Skejtanje je dinamičen šport, ki nikoli ne postane dolgočasen, saj vedno obstajajo novi triki in veščine za osvajanje.

Druženje in povezovanje:

Skejtanje postane tudi središče druženja in povezovanja med mladimi. Skejterski parki in ulice, kjer se srečujejo, postanejo prostor, kjer izmenjujejo izkušnje, si izmenjujejo nasvete in se spodbujajo med seboj. To spodbuja pozitivne medosebne odnose ter krepi občutek skupnosti.

Globalno gibanje in mednarodna povezanost:

Skejtanje se je razvilo v svetovno gibanje, ki povezuje skejterje po vsem svetu. Mednarodna tekmovanja, dogodki in skejterski festivali omogočajo mladim, da spoznajo skejterje iz drugih držav in kultur. Ta mednarodna povezanost krepi občutek globalne skupnosti in spodbuja razumevanje in spoštovanje različnih kultur.

V zaključku, skejtanje je postalo tako priljubljeno med mladimi zaradi svoje svobode izražanja, kreativnosti, inkluzivnosti, izziva, druženja in mednarodne povezanosti. Ta edinstvena subkultura je postala simbol mladostniškega upora, individualnosti in skupnosti, ki povezuje mlade po vsem svetu. Skejtanje je več kot le šport - je življenjski slog, ki spodbuja mlade, da odkrivajo svoje strasti, razvijajo svoje veščine in se povezujejo s svetom okoli sebe.

BLOG 7:
Subkultura odprtega duha, ki ne pozna meja

Tomaž Poje
23. maj 2023

Skejtanje je več kot le ekstremen šport - je subkultura odprtega duha, ki združuje ljudi vseh starosti, spolov, ras in kulturnih ozadij. V nasprotju z nekaterimi drugimi športi, kjer so bile v preteklosti razlike med spoloma ali družbenimi skupinami, je skejtanje posebno po tem, da spodbuja inkluzivnost, enakost in svobodo izražanja. To je eden od razlogov, zakaj je skejtanje tako priljubljeno in zakaj privablja ljudi iz vsega sveta.

 

Inkluzivnost brez razlik med spoloma:

Skejtanje je ena redkih disciplin, kjer ni bilo in ni razlik med spoloma. Dekleta in ženske se lahko enako ukvarjajo s skejtanje kot fantje in moški. V zadnjih letih je bilo videti povečanje ženskih skejterk, ki navdušeno izboljšujejo svoje trike in sodelujejo v tekmovanjih. To spodbuja enakopravnost med spoloma in zagotavlja, da vsakdo, ne glede na spol, ima enake priložnosti za uživanje v tem športu.

Povezovanje različnih starostnih skupin:

Skejtanje ni omejeno na določeno starostno skupino. To je šport, ki združuje otroke, najstnike, odrasle in starejše. Starejši skejterji, imenovani tudi "veterani", so prav tako strastni glede skejtanja in postavljajo vzor za mlajše generacije. Ta medgeneracijsko povezavo spodbuja izmenjavo izkušenj in znanja ter prispeva k povezanosti v skupnosti.

Kultura brez predsodkov:

Skejtanje je odprta kultura, ki ne postavlja predsodkov glede rase, etničnosti ali kulturnega ozadja. V skejterski skupnosti se ceni individualnost in edinstvenost. To spodbuja spoštovanje in sprejemanje različnih kultur ter krepi občutek medsebojnega razumevanja.

Svoboda izražanja in ustvarjalnosti:

Skejtanje spodbuja mlade, da izrazijo svojo ustvarjalnost in razvijajo svoj osebni slog. Vožnja s skejtom ponuja široko paleto možnosti za izražanje, saj je vsaka skejterska deska kot prazno platno, ki ga je mogoče umetniško oblikovati. Poleg tega imajo mladi skejterji svobodo, da razvijajo svoje trike in postanejo inovativni.

Skupnost, ki povezuje:

Skejtanje ustvarja skupnost, ki povezuje ljudi, ki imajo enako strast do gibanja na kolesih. Skejterski parki in ulice postanejo prostor, kjer se ljudje srečujejo, delijo izkušnje in se podpirajo med seboj. Ta skupnost je odprta, prijazna in sprejemajoča, kar mladim omogoča, da se počutijo del nečesa večjega.

Globalna povezanost:

Skejtanje je postalo globalno gibanje, ki povezuje skejterje po vsem svetu. Mednarodna tekmovanja, dogodki in skejterski festivali omogočajo mladim, da spoznajo skejterje iz drugih držav in kultur. Ta mednarodna povezanost krepi občutek globalne skupnosti, ki združuje ljudi ne glede na njihovo geografsko lego.

Sklepoma, skejtanje je subkultura odprtega duha, ki ne pozna meja. Ta edinstvena kultura spodbuja inkluzivnost, enakopravnost, svobodo izražanja in ustvarjalnost. Skejterska skupnost je odprta za vse - ne glede na spol, starost, raso ali kulturno ozadje. Ta povezovalna sila skejtanja omogoča mladim, da se počutijo sprejete, navdihnjene in povezane z drugimi, kar prispeva k pozitivni rasti in razvoju tako posameznikov kot celotne skupnosti. Skejtanje je več kot le šport - je življenjski slog, ki združuje ljudi, da odkrivajo svoje strasti, izražajo svojo individualnost in gradijo boljšo prihodnost.

BLOG 8:
Skejtanje in vključevanje v subkulturo: Pot do zmanjšanja kriminala in slabih navad

Tomaž Poje
29. maj 2023

Skejtanje je več kot le ekstremen šport - je subkultura, ki spodbuja kreativnost, individualnost in pripadnost skupnosti. Ta edinstvena kultura ima lahko pomemben pozitiven vpliv na mlade, saj jim ponuja alternativo slabim navadam in kriminalu. Preučimo, kako se vključevanje v skejtersko subkulturo lahko pomaga zmanjšati kriminalne aktivnosti in spodbuja zdrav in pozitiven način življenja.

 

Aktivno preživljanje prostega časa:

Ena od ključnih prednosti, ki jih ponuja skejtanje, je, da mladim omogoča, da aktivno preživljajo svoj prosti čas. Ko so mladi vključeni v to dejavnost, imajo manj časa za potencialno nezdrave in kriminalne aktivnosti. Namesto da bi se zapletali v negativne vedeževane, se posvečajo svojemu hobiju, razvijajo svoje veščine in iščejo nove načine, kako izboljšati svoje gibanje na kolesih.

Fokus na zdravju in dobrem počutju:

Skejtanje spodbuja zdrav življenjski slog. Aktivno gibanje na skejtu krepi mišice, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo ter prispeva k telesni pripravljenosti. Mladi, ki se ukvarjajo s skejtanje, se zavedajo pomembnosti zdravega telesa in uma, kar jih spodbuja k izogibanju slabim navadam, ki bi lahko negativno vplivale na njihovo zdravje.

Inkluzivnost in pripadnost skupnosti:

Skejtanje spodbuja inkluzivnost in pripadnost skupnosti. Mladi, ki se vključijo v skejtersko subkulturo, se počutijo sprejete in del nečesa večjega. Skupnost skejterjev je odprta in sprejemajoča, kar omogoča mladim, da se počutijo povezane z drugimi in razvijajo pozitivne medosebne odnose. Ta občutek pripadnosti in povezanosti je lahko ključen dejavnik pri preprečevanju kriminalnih aktivnosti, saj mladi iščejo pozitivno družbeno povezovanje.

Kreativnost in svoboda izražanja:

Skejtanje spodbuja kreativnost in svobodo izražanja. Mladi imajo možnost razvijati svoje trike in oblikovati svoje skejterske deske po svojih željah. Ta občutek svobode izražanja omogoča mladim, da se izrazijo na pozitiven način, kar lahko zmanjša potrebo po iskanju izraza skozi nezdrave ali nezakonite aktivnosti.

Pozitiven vpliv vzornikov:

Skupnost skejterjev ponuja številne vzornike, ki so pozitiven vpliv na mlade. Starejši skejterji, ki so že izpopolnili svoje veščine in razvili svojo kariero v skejtanju, predstavljajo pozitivne vloge modelov za mlajše generacije. Ti vzorniki spodbujajo mlade, da se osredotočijo na svoje cilje in uresničijo svoj potencial v skejtanju ali drugih področjih svojega življenja.

Sklepoma, vključevanje v skejtersko subkulturo ima pozitiven vpliv na mlade in lahko pomaga zmanjšati kriminal in slabe navade. Skejtanje spodbuja aktivno preživljanje prostega časa, zdrav življenjski slog, pripadnost skupnosti, kreativnost ter ponuja pozitivne vzornike. Ta edinstvena subkultura je prostor, kjer mladi lahko odkrijejo svoje strasti, razvijajo svoje veščine in razvijajo pozitiven odnos do življenja. Skejtanje je več kot le šport - je način življenja, ki spodbuja mlade, da postanejo boljši posamezniki in pozitivni soustvarjalci svoje skupnosti.

BLOG 9:
Zgodovina skejtanja

Tomaž Poje
12. junij 2023

Skejtanje je šport in subkultura, ki se je v zadnjih desetletjih razvijala iz preprostega načina prevoza za surferje na asfaltne ulice, v pravo svetovno gibanje. S svojo edinstveno kulturo, ki spodbuja kreativnost, individualnost in pripadnost skupnosti, je skejtanje postalo priljubljeno med mladimi po vsem svetu. Poglejmo si, kako se je skejtanje razvijalo in kako je to vplivalo na mlade.

 

Zgodnji začetki skejtanja:

Skejtanje ima korenine v Kaliforniji v zgodnjih 1950-ih in 1960-ih letih. Prvotno je bilo oblikovano kot način prevoza za surferje, da bi lahko na asfaltu ohranjali svoje gibanje in občutek za desko tudi v obdobju brez valov. Prve skejterske deske so bile preproste in izdelane iz lesenih zabojčkov s pritrjenimi kolesi. To je bil začetek preprostega športa, ki pa je kmalu prerasel v nekaj veliko večjega.

 

Skejtanje kot subkultura:

V 1970-ih in 1980-ih letih se je skejtanje razvijalo v resnično subkulturo. Mladi so začeli razvijati svoje trike, stile vožnje in skatersko umetnost. Grafitiranje in grafično oblikovanje na skejterskih deskah sta postali del identitete te subkulture. Skejterji so postali simboli upora in svobode izražanja, kar je privabljalo mlade, ki so želeli izstopati iz množice in se izražati na svoj način.

 

Skejtanje na velikem platnu:

V 1980-ih in 1990-ih letih je skejtanje začelo presegati okvire subkulture in se je začelo pojavljati na velikem platnu. Film "Back to the Future" je postavil skejtanje v središče pozornosti, s prikazom skejterskih trikov v prihodnosti. Prav tako so se začeli pojavljati različni dokumentarni filmi in videi, ki so prikazovali življenje in kulturo skejtanja. To je pritegnilo pozornost in navdušenje med mladimi, ki so želeli postati del tega edinstvenega sveta.

 

Skejtanje na olimpijskih igrah:

Razvoj skejtanja se je nadaljeval v 21. stoletju, ko je bil šport vključen v program olimpijskih iger. To je bilo veliko priznanje za skejtanje kot šport in je prineslo pozitiven vpliv na mlade. Mladi so začeli gledati na skejtanje kot na legitimno športno dejavnost in ne le kot na subkulturni fenomen. Vključitev v olimpijske igre je mladim dala priložnost, da se uveljavijo na svetovnem odru in postanejo vzorniki za druge.

 

Vpliv na mlade:

Skejtanje je imelo velik vpliv na mlade po vsem svetu. Ta kultura spodbuja kreativnost, individualnost in svobodo izražanja. Mladi skejterji se učijo presegati ovire, vztrajati pri doseganju ciljev in razvijati svojo osebnost skozi gibanje. Skejtanje spodbuja tudi pripadnost skupnosti, saj skejterji tvorijo prijateljske vezi in se podpirajo med seboj.

 

Poleg tega ima skejtanje pozitiven vpliv na zdravje mladih, saj spodbuja aktivni življenjski slog in krepi telesno pripravljenost. Skejterji razvijajo tudi fine motorične sposobnosti, koordinacijo in ravnotežje. To so veščine, ki so koristne v vsakdanjem življenju.

 

Skupnost skejterjev je odprta in sprejemajoča, kar omogoča mladim, da se počutijo sprejete in del nečesa večjega. To je subkultura, ki spodbuja inkluzivnost in spoštovanje raznolikosti.

 

V zaključku je skejtanje postalo več kot le šport - je globalna subkultura, ki navdušuje mlade in jih spodbuja k izražanju svoje edinstvenosti, razvoju veščin ter gradnji pripadnosti skupnosti. Vabimo vse mlade, da se pridružijo tej kul aktivnosti in odkrijejo svet skejtanja, ki prinaša številne pozitivne vplive na njihovo življenje.

BLOG 10:
Nov skejt park v Kočevju: Vabimo mlade, da odkrijejo svet skejtanja in se pridružijo kul aktivnostim

Tomaž Poje
24. junij 2023

Z veseljem oznanjamo, da smo v našem čudovitem mestu Kočevje odprli nov in moderni skejt park! Ta svež dodatek naši urbani krajini bo navdušil vse ljubitelje ekstremnih športov in vse, ki želite preživeti zabavne trenutke v družbi vrstnikov. Poleg tega pa želimo spodbuditi vse mlade, da se pridružite kul aktivnostim in subkulturi skejtanja, ki prinaša številne koristi za vaše življenje.

 

Vabljeni v naš novi skejt park:

Naš novi skejt park je posebej zasnovan z mislijo na vaše potrebe in želje. Ima različne ovire in rampa, ki so primerne tako za začetnike kot za izkušene skejterje. Tukaj boste našli prostor, kjer se lahko izražate skozi gibanje, razvijate svoje trike in se učite novih veščin. Skejtanje v našem parku bo zagotovo prineslo nasmeh na vaše obraze in vas napolnilo z adrenalinom!

Učenje izkušenih skejterjev:

V našem skejt parku boste srečali izkušene skejterje, ki so pripravljeni deliti svoje znanje in izkušnje z vami. Ne bojte se vprašati za nasvet ali pomoč pri določenem triku - naša skupnost je prijazna in odprta za nove člane. Skupaj bomo gradili pozitivno in podporno vzdušje, kjer si bomo medsebojno pomagali in spodbujali.

Skejtanje - več kot le šport:

Skejtanje je več kot le šport - je subkultura, ki spodbuja kreativnost, individualnost in pripadnost skupnosti. V našem skejt parku boste imeli priložnost izraziti svojo edinstvenost skozi svoj osebni stil vožnje in umetniške oblikovanje desk. Ta kultura spodbuja inkluzivnost in sprejemanje raznolikosti, kar je pomembno za oblikovanje povezane skupnosti.

Aktiven življenjski slog in zdravje:

Skejtanje je odličen način, kako ostati aktivni in izboljšati svoje zdravje. Med vožnjo s skejtom boste okrepili mišice, izboljšali ravnotežje ter povečali vzdržljivost. Poleg tega je skejtanje zabavno in vas bo motiviralo, da ostanete aktivni in se redno odpravljate v naš skejt park.

Varnost in odgovornost:

Pomembno je, da pri skejtanju ohranimo visok standard varnosti. Nosite zaščitno opremo, kot so čelada, ščitniki za komolce in kolena, da zaščitite sebe pred morebitnimi poškodbami. Spoštujte pravila in upoštevajte druge skejterje ter obiskovalce, da ohranimo prijetno in varno okolje za vse.

Vabimo vas, da obiščete naš novi skejt park in se pridružite čudoviti subkulturi skejtanja. Tu boste našli svoje mesto v prijazni in podporni skupnosti, kjer se boste lahko izražali, uživali v zabavi in se hkrati razvijali kot osebnosti. Skupaj bomo gradili boljšo prihodnost in oblikovali Kočevje kot mesto, ki spodbuja aktivni življenjski slog in pozitivno družbeno povezovanje.

 

Vidimo se v skejt parku!

bottom of page